Промени в закона за детските столчета за кола през 2023 г. – какво трябва да знаете

5k 2

При толкова много промени в законите за столчетата за кола родителите трудно могат да разберат кога да сменят своето столче за кола и дали се нуждаят от новия модел. 

Нормативната уредба понякога изостава от най-новите разработки и възможностите на съвременните технологии, когато става въпрос за столчета за кола. За щастие, с влизането в сила на новата разпоредба от септември 2023 г. за стандарта R129/i-Size, която заменя предишното одобрение R44, пълно с пропуски, ще се повиши безопасността на най-малките пътници.

Ето всичко, което трябва да знаете за правилата и законите за столчетата за кола през 2023 г.

Какво представлява Регламентът ECE R129?

Най-съвременният стандарт на ЕС за безопасност на столчетата за кола, установен през 2013 г., Регламент ECE R129/i-Size, беше въведен основно с цел да улесни живота на родителите и да установи по-ясни критерии кога децата трябва да бъдат преместени в ново столче или обърнати в друга посока.

Откакто ЕС въведе ECE R129/i-Size, той се прилага успоредно със съществуващия ECE R44 и столчетата за автомобили могат да се произвеждат и продават при условие, че отговарят на един от двата стандарта за безопасност. Седалките, съвместими с R129, позволяват на родителите да избират столчето и позицията на детето си въз основа на неговия ръст, а не на теглото му. Това улеснява родителите при определянето на правилната настройка на седалката и е най-добрият начин да се гарантира, че децата винаги са на правилното столче за правилния период от време.

Какво представлява регламентът ECE R44?

Алтернативно, съвместимите с R44 столчета за кола са разделени на няколко групи по тегло, а не по височина. Съотвeтно от 0 до 13 кг; от 0 до 18 кг; от 9 до 36 кг и др.

Допълнителни критерии и подобрения

Регламент 129 (R129/i-Size) има следните по-различни критерии:

– при тестовете се използва нова серия манекени Q-Dummies, която по-реалистично представя ефектите от катастрофата върху тялото на децата;

– подлага столчетата на тест за страничен удар с 24 км/ч (при стария стандарт няма такъв тест изобщо);

– предвижда задължително возене обратно на движението до 15 месеца (при стария стандарт – до 9 кг, което е около 9 месеца)*;

– класифицира столчетата въз основа на ръста и максималното тегло на детето;

– насърчава използването на ISOFIX**, заради по-малката вероятност от неправилен монтаж.

*Някои седалки за кола i-Size могат да се използват с лице обратно по посоката на движение, докато детето ви достигне 105 см височина, което е около 4 години.   

**Имайте предвид, че според i-Size вашето столче за кола за бебе или малко дете трябва да бъде монтирано с помощта на ISOFIX. Столчето за кола i-Size с ISOFIX конектори прикрепя столчето за кола директно към шасито на автомобила и следователно е по-вероятно да бъде правилно монтирано. 

През юни 2017 г. е въведена втора фаза от регламент UN R129. С нея се въвеждат нови изисквания за бустерните столчета и се определят нови и по-строги стандарти за безопасност, които се отнасят за тях. С новите стандарти ще бъдат одобрявани за употреба само бустерни столчета с облегалки. Причината е, че правилно проектираната облегалка осигурява значителна защита за главата и тялото на детето, особено при странични катастрофи.

Какво се променя през септември 2023 г.?

От 1 септември 2023 в ЕС влиза в сила забрана за одобрение на детски столчета за кола по Регламент 44 на ООН (ECE R44).

Това означава, че от тази дата съответните продукти вече не могат да се произвеждат, а артикулите на склад ще могат да се продават до есента на 2024 г.

След това в магазините ще могат да се продават единствено столчета, одобрени по новия Регламент 129 (R129).

Мога ли да купя столче за кола R44 и след септември 2023 г. ?

Да. Новите правила се отнасят само за производството и продажбата на нови столчета за кола R44. От септември 2024 г. вече няма да можете да купите столче за кола R44. 

Мога ли да използвам столче за кола R44 и след септември 2023 г.?

Не е планирана забрана за ползване на столчетата, произведени по стария стандарт. Но в важно да се отбележи, че столчета, произведени по новата разпоредба са в пъти по-сигурни от другите.

Безопасно ли е използването на столчета за кола R44?

Като цяло видът на столчето за кола, което ще изберете, зависи от възрастта и индивидуалните нужди на детето ви. Ако търсите новo столче за кола, което да служи на вашето малко дете в продължение на няколко години, най-добрият вариант е да изберете столче по регламента R129, за да сте подготвени за всякакви промени през следващите няколко години.

За повече информация относно избора на най-безопасно столче за кола, прочетете статията на тема “Как да изберем детско столче за кола” в нашия блог.