Блог / Съвети/

Можем ли да пием кафе докато сме бременни?

Можем ли да пием кафе докато сме бременни?

Можем ли да пием кафе докато сме бременни

Искаме да направим най-доброто за бебето, което расте в нас. Още след като видим двете черти, разчистваме всяка частица от живота си, за да дадем на новия живот възможно най-здравословен старт. И много от нас се питат, безопасно ли е да се пие кафе по време на бременност?

За тези, които не пият кафе е непознато онова радостно усещане на топлина, уют и тонус, което носи сутрешната чаша ароматна течност. Можем да се откажем от много навици по време на бременността, но малко от нас са готови да се лишат от кофеина.

КАКВО КАЗВА НАУКАТА?

За разлика от похапването на шоколад, пиенето на кафе по време на бременност предизвиква доста дискусии. В института по медицина в Ню Ингланд е проведено проучване с 562 жени, които са абортирали межди 6-та и 12-та седмица от бременността. Изследователите открили, че повече от 5 чаши кафе на ден повишава риска от спонтанен аборт. Имайте предвид, че 5 чаши е много кафе, вероятно повече, отколкото обикновено хората консумират, и със сигурност не се препоръчват за бременни жени. (Има и проучване от 2001 година, което показва, че консумацията на повече от 300 мг кафе по време на бременност удвоява риска за спонтанен аборт в първия триместър.)

До 2008 г., общото мнение е, че няколко чаши кафе не са проблем по време на бременност. След това обаче, едно проучване, водено от д-р Де-Кън Ли от Отдела за изследвания на Кайзер института в Окланд, доказва нещо съвсем различно. Това изследване е уникално, защото за първи път, симптомите на ранна бременност като гадене например, което често води до естествено отвращение от кофеин, са взети под внимание, така че изследователите да могат да определят истинския ефект на кофеина върху риска от спонтанен аборт.

С допитване до 1000 бременни, проучването установило, че “жените, които консумират 200 мг или повече, кофеин (под всякаква форма) на ден, правят спонтанен аборт два пъти по-често от жените, които не консумират никакъв кофеин.” За да си го представите, 200 мг кофеин е равно на повече от две чаши кафе.

Други потенциални рискови фактори за спонтанен аборт, взети предвид в изследването, са възрастта на майката, тютюнопушене, консумация на алкохол, гореща вана и дори излагането на магнитни полета по време на бременност.

Друго голямо изследване се противопоставя на предходното, като сравнява 17 епидемиологични проучвания за ефекта от консумацията на кофеин и не намира причинно-следствена връзка между приема на 300 мг кофеин или по-малко и спонтанния аборт. Изследователите отхвърлили проучването на д-р Де-Кън Ли, защото някои от докладваните спонтанни аборти били взети предвид единствено на базата на интервю с майката, а не на медицинско заключение.

КЪДЕ СЕ КРИЕ КОФЕИНЪТ?

Освен в кафето, кофеинът се среща и в много други храни и напитки, на които е добре да обърнем внимание. Това са зеленият и черен чай, повечето безалкохолни напитки като Кока-Кола (включително портокаловите и лимонови газирани напитки!), какао и шоколад, енергийните напитки, какаовият сладолед, дори и някои безкофеинови кафета!

КАФЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Кофеинът е наркотик и той преминава през плацентата, може да ограничи притока на кръв към нея, както и да повиши кръвното налягане и нивата на кръвната захар. Също така поставя допълнителен натиск върху черния дроб, който вече е зает с обработката на повишените нива на хормоните, свързани с бременността.

Има достатъчно изследвания, които показват опасности, свързани с консумация на повече от 300 мг кофеин – от спонтанни аборти до по-ниско тегло на бебето при раждане, така че би било разумно да се придържаме под тази норма.

Дори ако можете, не консумирайте повече от 200 мг кофеин на ден (например по-малко от две чаши кафе). Или още по-добре – напълно пропуснете кафето, особено в първия триместър, когато рискът от спонтанен аборт е по-голям.

КАК ВИ СЕ ОТРАЗЯВА КАФЕТО?

Подобно на други навици, кафето по време на бременност е наистина лично решение въз основа на досегашен опит и консултация с лекар. Някои хора стават много нервни и не могат да спят само от една чаша. Други пък могат да пият двойна доза точно преди лягане и да спят като къпани.

Ако кофеин ви прави тревожни от преди забременяването, тогава най-добре стойте настрана от него. Ако ви понася добре, най-вероятно една чаша със закуската, няма да е проблем за вас.

ВСЛУШАЙТЕ СЕ В ТЯЛОТО СИ

Ако имате някои от следните симптоми – сърцебиене, тревожност, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, прекомерно изпотяване и треперене – трябва да намалите или напълно да спрете приема на кофеин и кафе по време на бременност. Най-важното е да слушате тялото си.

Имайте предвид, че съществуват някои вкусни билкови отвари, много подобни на кафето по вкус. Или можете да опитате безкофеиново кафе, по възможност от вида, който се приготвя по Метода на швейцарската вода.

Ако тази статия ви е харесала, споделете я с приятели.

Не пропускайте да харесате страницата ни във Фейсбук за още полезна инфоамция.