Международен ден на детето 

cartoon 1082003 1280

“В очите на детето няма седем чудеса на света. Има седем милиона”. 

Уолт Стрейтхиф

Честит ден на детето на всички малки и големи деца! Нека детството ви бъде изпълнено с безброй поводи за усмивки, вълнуващи приключения и цялото щастие на света! В редовете по-долу ще ви разкажем малко повече за най-вълнуващия детски празник – от къде произлиза, как да зарадваме своите мъници и да разнообразим ежедневието си.

История на Международния ден на детето

Международният ден на детето е празник в чест на всички малчугани по света. Стартира като част от прокламацията от 1925 г. в Женева на Световната конференция за благосъстоянието на децата, като денят се отбелязва на различни дати в различните части на света. Някои държави го честват през юни, други – през ноември, но целта на деня винаги е била една и съща.

Това събитие отбеляза важен етап в признаването на правата на децата на международно равнище. Със създаването на Световния ден на детето държавите – членки на ООН, признават на децата, независимо от тяхната раса, цвят на кожата, пол, религия и национален или социален произход, правото на обич, разбирателство, подходяща храна, медицински грижи, безплатно образование, защита от всякакви форми на експлоатация и отглеждане в атмосфера на всеобщ мир и братство.

Международният ден на детето ни напомня за всеобщата отговорност да защитаваме и да се грижим за децата по света, като им осигуряваме възможност да растат, да учат и да се развиват.

Идеи за забавление на 1ви юни

Със сигурност трябва да внесем малко разнообразие в ежедневните си дейности на този специален ден, за да създадем ценни моменти и да укрепим връзката между нас и децата ни. Нашите подсказки включват приключение с пикник, рисуване и творене на красоти вкъщи или семейна киновечер. За да направите този ден наистина специален и незабравим за всички, можете да проучите какви занимания организира вашия град по случай празника. Ето информация за някои по-големи градове:

София: Детски литературен фестивал пред НДК, Младост фест “23, Пътуване с влак с парен локомотив, организирано от БДЖ, Фестивал “1 юни от приказките” и др.

Бургас: Изгрев парк фест; Концерт “Деца свирят за деца”; НЧ “Петър Янев 1939”- Рисунки на асфалт пред читалището; НЧ “Антон Страшимиров 1980”- рисуване върху стреч фолио; рисунки върху асфалт; детски творчески работилници; забавни игри и състезания; лакомства и изненади за участниците и др.

Пловдив: Международен детски балетен фестивал “С любов за танца”; Държавен куклен театър Пловдив със специална програма; Празник на детето в Стария град – рисуване, концерти, творчески ателиета, изложби, пленер, детска работилница и др.

За да отпразнуваме Деня на детето и да го направим още по-вълнуващ, ние от Bebemax.bg сме ви приготвили до 30% отстъпка на всички продукти в сайта (с код HAPPYDAYS) и в магазина ни в Бургас. Промоцията е валидна от 1 до 4 юни, затова побързайте!

Нека заедно направим този Ден на детето наистина незабравим, а и да не чакаме празник, за да обсипваме децата си с любов, грижа и поощрение, като ги насърчаваме да сбъдват мечтите си и им помагаме да се превърнат в човеци с главно “Ч”. 

Децата са изключително важни. Те са бъдещето на света. – Елтън Джон