Как да изберем детско столче за кола

FB 20200514 i Spin Safe Day 3

Детското столче за кола е една от най-важните покупки за бебето. То е задължителна част от списъка, каквото и да планирате – от дълги пътешествия до пътуване до супермаркета. Но какъв тип столче за кола ви е необходимо при раждането на дете? Някои по-безопасни ли са от други? Какви фактори трябва да се вземат предвид при избора на подходящото столче? Въпросителните са много и за всеки бъдещ родител изборът е труден.

Важен факт е, че у нас е задължително ползването на столче, докато детето не достигне 150 см височина. Това изискване е свързано с безопасността –  ако детето е под 150 см, коланът минава през врата му. Затова когато избираме столче за кола, то трябва да ни служи пълноценно, но и дълготрайно.

Друг важен факт е, че новородените не бива да стоят в столчето за кола повече от 1,5 – 2 часа наведнъж. Което е още една въпросителна относно разходките със столчето за кола, прикрепено към шасито на количката.

Съвместимост с автомобила ви

Преди да започнете търсенето на детско столче за кола, задължително проверете дали автомобилът ви има Isofix. Повечето коли, произведени след 2002 имат, а тези, произведени след 2014 г., със сигурност имат. Isofix е най-удобният и безопасен вариант, защото столчето се прикрепя и към шасито на колата. Ако нямате Isofix, ще трябва да се спрете на столче, което се монтира с коланите.

Още нещо важно за автомобилите – не всички столчета пасват във всяка кола. Ако имате малък автомобил, не избирайте столче с голяма основа и го изпробвайте. Освен че трябва да се уверите, че столчето физически пасва на задната ви седалка, ъгълът на седалката и разположението на предпазните колани също могат да повлияят на това дали дадено столче ще пасне добре на вашия автомобил. В магазина на Bebemax в Бургас може да изпробвате столчетата, които харесате, а ако направите онлайн поръчка от bebemax.bg, може да го замените, ако не е подходящо за колата.

Критерии за безопасност и сигурност

Безопасността е най-важният фактор при избора на столче за кола. Трябва да проучите характеристиките за безопасност на самата седалка – като защита при страничен удар, прилягане на коланите, условия за монтаж и т.н.

Всички седалки за кола преминават през тестове по един и същ стандарт. За да се пуснат на пазара, следва всички да са преминали минималните условия, но по-високите класове столчета обикновено имат много по-добри резултати на тези тестове. 

Ето някои от характеристиките за безопасност, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате столче за кола.

1. Петточкови предпазни колани: Петточковите предпазни колани са по-безопасни от триточковите, тъй като разпределят силата от сблъсъка върху повече области на тялото. Освен това те придържат бебето на място, като го предпазват от извиване в опасно положение. 

2. Лесно регулиране на коланите: Бебешкият колан не може да върши работата си, ако не е правилно поставен, а ако е лесен за регулиране, шансът да го поставите правилно е много по-голям. 

3. Регулиране на възглавниците за главата във височина и допълнителните възглавници за бебета: Колкото повече опции има едно столче, толкова по-добре приляга към детето във всяка конкретна възраст и килограми. Това означава, че осигурява по-сигурна позиция на тялото в него.

4. По-високо ограничение на теглото на седалката, обърната с лице назад: Возенето с лице назад е доказано по-безопасно за вашето бебе, отколкото с лице напред. Изберете столче с висок лимит на теглото за продължителна употреба, обърнато обратно на посоката на движение.

Много добър вариант за столче предлага марката Joie i-Spin 360 (0-18кг)от новородено до около 4 години с функция, позволяващa пълното въртене на столчето. Столът за кола Joie I-Spin 360 е сертифициран от –  i-Size ECE R129/02Европейски стандарт, давайки гаранция, че столът обезопасява детето по сигурен начин. Можете да го намерите на bebemax.bg.

5. Предпазни възглавници: ако говорим за столчета за по-големи деца, този вариант над 9 кг има своите предимства. Вместо колани те имат предпазна възглавница, през която преминава колана на стола. Те са особено подходящи за деца, които успяват да свалят сами коланите на столчетата си, защото от нея няма как да излязат сами, а в крайна сметка най-важният фактор за сигурност е детето да бъде в столчето.

Видове столчета за кола

Съществуват няколко вида детски столчета за кола, всяко от които е предназначено за различни възрастови групи и специфични нужди. Основни видове детски седалки за кола са:

1.Столче за кола за новородени (0-13 кг): Тези седалки са предназначени за възраст до около 1 година. Те са обърнати назад и често се предлагат с подвижен кош, който може да се използва и извън автомобила. Затова се наричат още и кошници.

2. Столче за кола със система за конвертиране (0-18 кг): Конвертируемите столчета за кола са универсални и могат да се използват както в позиция, обърната назад, така и в позиция, обърната напред. В тях могат да се возят бебета и малки деца, обикновено от раждането до около 4-годишна възраст или докато надраснат ограниченията за тегло и височина, определени от производителя. Конвертируемите седалки за кола позволяват на децата да останат обърнати назад за по-дълъг период от време, което се счита за по-безопасно.

3. Комбинирана седалка (9-36 кг): Те съчетават характеристиките на обърната напред седалка за кола с подсилваща “бустерна” седалка. Те могат да се използват като седалка с лице напред с предпазен колан и по-късно да се превърнат в седалка с висока облегалка, когато детето надрасне предпазния колан от самото столче. Комбинираните седалки са подходящи за деца на възраст над 1 година и обикновено до около 8-годишна възраст или докато достигнат ограниченията за височина и тегло.

! При избора на столче за кола е много важно да имаме предвид, че не търсете лек вариант не е добър. Надеждното, качествено и безопасно столче е тежко – около 12-15 кг. 

Комфорт и удобство

Има някои характеристики, които трябва да търсите при избора на столче за кола, които не са свързани пряко със сигурността. 

Лесното почистване е една от тях. Децата често хапват в столчетата за кола и като цяло цапат. Столчетата, изработени от гладки и/или водоустойчиви материи, се почистват по-лесно, отколкото тези с текстурирани или абсорбиращи материи. За големи бъркотии е хубаво да имате сваляем калъф, който може да се пере в пералня, но имайте предвид, че свалянето понякога може да е трудно.

Друг фактор за удобство може да бъде “пълно легнало положение” на столчето 0-13, което може да използвате по-дълго към шасито на количката. 

Цветовите гами и прилежащите към всяка марка аксесоари също могат да са фактор за избор и удобство.

Бюджетът също е важен

Ами цената? Нека не се лъжем, столчетата за кола не са евтини. Е, има и такива, но при положение, че трябва да се заложи на безопасността, на всички ни е ясно, че не си заслужава да пестим точно от тази покупка.

По-скъпите столчета за кола освен добри резултати на краш тестове, често имат допълнителни функции, като по-висок клас или екологични материи, по-мека подложка, колани без резба, допълнителни ъгли на наклон и екстри за безопасност, като допълнително странично поглъщане на удари или стабилизиращо краче за допълнителна опора в случай на катастрофа.

“Защо пък да не си закупя столче втора употреба?”

Нека засегнем и една друга тема. Изкушавате се да спестите пари и да купите употребявано столче за кола? Това понякога се смята за изгоден и практичен вариант, но определено не се препоръчва. Употребяваните столчета за кола може да са повредени и да не отговарят на действащите разпоредби за безопасност, дори да изглеждат добре на външен вид.

Имам ли нужда от всички аксесоари?

Аксесоарите за столче за кола не са задължителни, но много родители смятат, че те ги улесняват, когато са в колата с бебето. Има различни опции – допълнителен сенник, покривало, протектори, постелки против изпотяване, огледало за задната седалка. Каквото и да вземете, не забравяйте, че е важно да бъде правилно използвано и монтирано и да не пречи в никакъв случай на сигурността на столчето (като например заради някой протектор да се прави компромис с прилагането на коланите).

Е, дано след този дълъг гайд да сте една идея по-наясно как да изберете перфектното за вашето семейство детско столче. При всякакви въпроси и нужда от консултация може да се свържете с нас, за да ви помогнем. Ще получите надеждна и откровена информация, така че да вземете правилното за вас решение!