Блог / Колички/

Как да изберем бебешка количка?

Как да изберем бебешка количка?

Stokke Xplory 10 bckgtxtoverlay

Кои са най-важните въпроса, на които трябва да си отговорим преди да се спрем на модел бебешка количка или как да изберем бебешка количка за нашето новородено бебе??

Всички бъдещи родители, които са влизали вече в бебешки магазин много добре знаят, колко голямо е разнообразието от бебешки колички, което се предлага. Едни от тях са по-достъпни като цена, други са в средата на ценовия диапазон, а трети са супер луксозни, ексклузивно изглеждащи и съответно на висока цена. Разликите между бебешките колички са объркващи, неясни и силно затрудняват неопитните бъдещи татковци и мами

Ето няколко въпроса, на които трябва да отговорите, за да можете да изберете най-подходящата за Вас бебешка количка, не само по външен вид, но и по функционалност.

Основни критерии как да изберем бебешка количка

Каква е инфраструктурата около дома ми, местата, на които ще се разхождам най-често? Какви препятствия трябва да преодолея, докато се прибера?

bebeshka kolichka stokke
Критерии как да изберем детска количка

С отговора на този въпрос ще можете да определите, дали бебешката количка трябва да бъде по-проходима (с по-големи колела) или може да бъде по-олекотен градски вариант, който да е по-удобен за пренасяне и по-компактен като размери. Често наши клиенти идват предварително подготвени с изисквания към бебешката си количка, като едно от най-често срещаните е по отношение на размера на колелата.

Повечето желаят първата им комбинирана количка да е с големи колела, за да е по-проходима. А дали това е действително така? Да, със сигурност по-големите колела биха били по-подходящи за много неравни терени- лоши павирани настилки, горски пътеки, тротоари с разбити плочки и др.

От друга страна всяка мама избира за себе си маршрут, по който най-лесно и безпроблемно стига до мястото, където иска да отиде или най-просто казано- пътя с най-малко съпротивление. Нашият съвет тук би бил- изберете количка със среден размер гуми, нито много големи, нито съвсем малки, защото това би Ви дало възможността да не страдате при преминаване по неравности, като в същото време няма да е необходимо, бебешката Ви количка да е огромна. 

Колко е голям размерът на багажника на автомобила, който ползвам най-често?

Ако разполагате с пълноразмерен SUV или комби е ясно, че размерът на бебешката количка не е чак толкова важен за това, да можете да я събирате комфортно заедно с необходимия Ви багаж при пътуване, но ако това не е така и всеки сантиметър е от значение, то със сигурност трябва да се замислите за компактна и вероятно с по-малки колела детска количка. Това не трябва да Ви притеснява, защото размерът на колелата не винаги е от значение за проходимостта на количката в градски условия.

Как искам да е окомплектована бебешката количка, какви аксесоари са ми нужни?

Тези от Вас, които са имали възможността да се информират, вече знаят, че детските колички се предлагат в различни комплекти, най-често те са 2 в 1 (кош за новородено и седалка за 6+ месеца) или 3 в 1, като към първите два аксесоара е добавено и столче за кола от група 0+ ( от новородено до 13 кг).

Важно нещо е: Всяка количка за новородени бебета може да се окомплектова със столче за кола, без значение дали то е включено в комплекта или не. Това става посредством адаптери за столче за кола, които можете да поръчате от вносителя или производителя на продукта, като тези адаптери са съвместими с една или няколко марки столчета за кола (кошнички) в зависимост от указанието на производителя.

За да не сгрешите, правилният подход е първо да изберете бебешката количка, а чак след това столчето за кола. Не забравяйте и факта, че не е задължително столчето да е от група 0+ (кошничка), особено ако не държите да го поставяте върху шасито на бебешката количка.

Спокойно можете да се спрете на столче за кола от група 0+, 1, като така си купувате продукт, който ще използвате 4 пъти по-дълго време (от новородено до около 4 годишна възраст). В повечето случаи то е по-удобно за употреба и ако е продукт на топ брандовете е изключително сигурно при инцидент. Тук препоръчваме преди да го закупите да се заинтересувате от представянето на стола в тестовете на немската организация ADAC.

Кошът за новородено е аксесоар, който е абсолютно необходим и не е нещо, от което си струва да спестите. Той придържа крехкия гръбначен стълб на бебето в изправено положение, като това спомага за правилното му развитие, докато укрепва в периода от раждането до шестия месец.

От аксесоарите, които ще са Ви необходими към количката е чантата за майката, в която ще съхранявате всичко необходимо за бебето, а и свои лични принадлежности. Зимният чувал обикновено се използва със седалката за периода след 6-ти месец, като той гарантира комфорт и топлина през студените месеци в годината. 

Дъждобранът и комарникът са много важни и трябва да са винаги под ръка според сезона. Всички други аксесоари за бебешка количка Ви гарантират максимално удобство, но не са задължителни.

Колко време смятам да използвам бебешката си количка?

Няма как да прецените до кога ще е необходима бебешката количка. Това зависи основно от нуждите на бебето Ви. Въпреки това, ако планувате да използвате комбинираната си количка за около година и после да си закупите олекотена за оставащия период, то е добре да се замислите точно каква да бъде комбинираната количка и в кой ценови диапазон да е позиционирана.

Ако обаче смятате да изкарате с нея целия период от време, в който ще е нужна за бебето, то трябва да съобразите и факта, че бебето Ви ще расте всеки ден и за състоянието на инфраструктурата, през която минавате. Тук определено трябва да заложите на лека (10-12кг), но оборудвана с много комфортно окачване количка. 

Кои са най-важните според нас качества, които трябва да притежава бебешката ми количка?

През последното десетилетие бебешките колички еволюираха и се превърнаха от средство, което да улеснява родителите при отглеждане на бебетата в моден аксесоар, средство, чрез което мамите дори изразяват себе си и своята индивидуалност. От своя страна производителите на бебешки колички грабнаха вълната, ангажираха голяма част от творците, занимаващи се с промишлен дизайн и започнаха да създават продукти, които не само да са практични, но и красиви.

В света на бебешките колички обаче не винаги красивата количка е и достатъчно практична и удобна, а това е нещо, което бързо може да Ви накара да се разделите с нея и да търсите по-удобен вариант, който да покрива Вашите изисквания по време на разходките с бебето.

Нашият съвет е, когато избирате бебешка количка, да не се фокусирате само върху външния вид, а преди всичко да наблегнете на функционалността, габаритите, размера, необходимите Ви аксесоари, доброто окачване, компактното сгъване, безопасността и лесното боравене с нея, а едва след това да се насочите към визията и избора на цветове. 

Седалка за периода след 6 месеца- еднопозиционна или с пълно легнало положение?

Седалка 6 месеца+ с пълно легнало положение

Тя Ви дава възможността да поставите детето хоризонтално, което е удобно за него, но в повечето случаи не и за Вас, защото седалката, когато е позиционирана по посока на движението започва да опира в коленете ви, което нарушава лесното маневриране и съответно и вървенето.

Отделен въпрос е, че този тип седалки са доста по-тежки в 90 % от случаите, защото гърбовете им са съставени от лостови системи за регулация на наклона, а са и доста по-масивни, което прави цялостната конфигурация на бебешката Ви количка по-тежка, нещо от което повечето бъдещи родители избягват.

Седалка 6 месеца+ еднопозиционна

Това е по-модерната концепция, която се наложи през последните години, като повечето производители от по-високия ценови клас преминаха към точно такъв тип седалки. Причината за това е, че те са по-леки, по-лесно се борави с тях, по- надеждни са като конструкция, а в същото време са абсолютно безопасни и комфортни за вече порасналото бебе.

Не на последно място, те изглеждат доста по-прибрани и стоят значително по-красиво на шасито на бебешката количка. Те, също като седалките с пълно легнало положение имат регулация на наклона на гръбчето в 3-4 позиции и така гарантират приятен, здравословен и безпроблемен сън на бебето. Световни специалисти, ортопеди, педиатри и учени след множество изследвания, провеждани години на ред са установили, че те са също толкова удобни, като тези с пълно легнало положение.

Има ли значение, колко високо е поставен коша за новородено или седалката за периода след 6 месеца върху шасито? 

Разбира се, че тук преди всичко трябва да се вземе предвид височината на мама и татко, защото бебешката количка трябва да е удобна най-вече на тях, но има някои основни неща, които трябва да се съблюдават при избора на този продукт. На първо място, имайте предвид, че най-добрият вариант е, ако бебешката количка има механизъм за регулация на коша или седалката по височина. Тогава най-лесно и без проблемно ще я адаптирате към себе си и съответно ще ви бъде най-удобна. 

Ако количката, която сте избрали е по-високо позиционирана, то тогава детето ще има по-добър обзор, a Вие ще го обслужвате по-лесно, защото вдигайки го от по-високо, ще натоварвате по-малко кръста си.

Багажникът- колкото по-голям, толкова повече носи?

Багажникът на бебешката количка се намира между четирите колела. Те биват 2 основни вида- открити и закрити с капак. Имайте предвид, че голям като обем багажник, не означава, че е и с голяма товароносимост.

Обикновено багажниците могат да носят между 3 и 5 кг товар, без значение какъв е обемът им. Разбира се, срещат се случаи, в които производителите са предвидили и товароносимост до 10-12 кг., но това означава, че освен багажника е подсилена и конструкцията на рамата на бебешката количка.

Не забравяйте, че ако слагате прекалено много неща в чантата за майката и я поставяте на дръжката на бебешката количка, така дебалансирате цялата конструкция и опасността от това количката да се преобърне е реална. Или с други думи казано, ако сте внимателни с Вашата бебешка количка, то толкова по-дълго и безпроблемно ще Ви служи тя. Бихме препоръчали да съблюдавате задния борд на багажника от страната на задните колела да е по-висок, за да не падат нещата, които сте поставили вътре при всяко качване на тротоар или при слизане от стълби.

Гумите- помпещи или такива, които не изискват помпене?

Ако държите на по-мекото и комфортно возене, а в същото време бюджетът Ви е по-ограничен, то тогава помпещи гуми са добра опция- те омекотяват неравностите и по-лесно понасят натоварванията, които се упражняват върху бебешката количка. Това, разбира се, носи и някои неудобства, например, трябва да помпите гумите периодично, трябва да следите за налягането на въздуха в тях, неизбежно е, и понякога се пукат, което ще доведе до ремонти, губене на време и вероятно на пари. Надувните гуми са тежки, като това допълнително ще окаже влияние върху усещането за тежест на количката Ви.

Ако държите на по-мекото возене, но не желаете да търпите неудобствата на надувните колела, то тогава можете да се насочите към колички с камерни колела от по-високия ценови диапазон. Те са значително по-леки, не изискват поддръжка, освен регулярно почистване и смазване на движещите части. Това Ви гарантира, че няма да се занимавате с ремонти, а ще се наслаждавате на всеки миг с Вашето бебе.